miércoles, 12 de enero de 2011

Usos Educatius dels Bloc

Aquest va ser el primer llibre que vam llegir a l'assignatura, una introducció al món del blocs, l'eina que marcaria el camí d'aprenentatge dins l'assignatura de GTIC.

El punt més important d'aquest llibre és poder els diferents Blocs educatius que hi ha i els usos que s'hi fan d'ells a l'aula. El llibre exposa que la utilització d'aquests "trenca la comunicació unidireccional i afavoreix els aprenentatges mitjançant l'activitat dels alumnes". Els blocs serveixen doncs per a PENSAR, ESCRIURE, COMPARTIR i PARTICIPAR.
Podem distingir doncs:

*Blocs de centre: generalment semblants a llocs web, revistes digitals sobre el centre, les activitats, i com a lloc d'informació i d'interacció.
*Blocs de professor: de caire individual, on és recull el procés d'ensenyament aprenentatge, les metodologies, les experiències...


*Blocs d'aula:  els utilitzats amb els alumnes. Podem distingir tres tipus:
- Blocs d'aula del professor: la seva funció és proporcionar informació i activitats, instruccions per a realitzar diferents tasques, donar recursos, enllaços...
- Blocs de professor-alumne: és un bloc més interactiu, on publiquen tan professor com alumne. El primer proposa les activitats i els alumnes les pengen, les comenten i així estableixen una gestió compartida.
- Blocs d'aula de l'alumne: blocs creats i administrats individualment pels alumnes com a recull de tasques, carpeta d'autoaprenentatges, guia de recursos, temes lliures...

Amb la lectura d'aquest llibre vam entendre una mica més de que es tractava això dels Blocs i la Blogoesfera, i de quina manera, aquesta eina, podia ser utilitzada com a recurs educatiu.


Si cliques a la fotografia del llibre en pot veure alguna cosa més sobre aquest.

Vídeo i Educació. El Llenguatge Audiovisual

Per a poder endinsar-nos i entendre el món del llenguatge audiovisual com a eina educativa vam llegir el primer capítol del següent llibre: FERRÉS, J. (1992). Vídeo y educación. Ed. Paidós. Barcelona.

En aquest capítol es parlar de la "tercera ola" com l'arribada de les noves tecnologies a la humatitat i de com aquestes han afectat les diferents realitats.
Una d'elles l'escola. Per tant, l'educació no pot quedar al marge i s'hi ha d'adaptar, adaptant les formes d'ensenyament i incorporan les noves tecnologies a l'aula.

En concret parla del video, de com la imatge por incidir en la persona i en cadascun dels dos hemisferis del nostre cervell. Aquests intervenen en el pensament humà i en la configuració del pensament.
L'hemisferi esquerra és on es troben les àrees específiques que s'encarreguen de funcions com la lectura i l'escriptura, l'aritmètica, la classificació i la lògica. És per tant l'hemisferi intel·lectual.
L'hemisferi dret en canvi regeix les funcions especial no verbals (el reconeixement de les cares, els records, la reconstrucció mental, la discriminació de sons...). Controla per tant les dimensions artístiques, simbòliques, holístiques, espaialc y musicals de la persona. És doncs l'hemisferi de la sensibilitat, dels sentiments i les emocions.
Veiem doncs com a partir de la imatge, del llenguatge visual, poden canviar les interpretacions de les coses. Un text només estimula l'hemisferi esquerra amb l'abstracció, un anàlisis gramatical i lògic fins a entendre el missatge. Una imatge, una fotografia, estimula l'hemisferi dret i permet conèixer a partir dels sentiments i les sensacions.
No vol dir amb això que eduquem exclusivament amb imatges, però que el llenguatge visual arriba més als nostres alumnes i que si aprenem a expressar-nos visualment aconseguirem una major atenció i millors resultats.



Programari Lliure

El programari no és més que el conjunt de programes informàtics, seqüències d'instruccions que el processador de l'ordinador llegeix, desxifra i executa. Podem distingir dos tipus:

* El programari convencional. Què és aquell que és privatiu, i que només en podem fer ús però no modificar-lo o fer-lo servir per altres finalitats. Dins d'aquest en distingim tres:
- Comercial: de pagament per a obtenir la llicencia d'ús.
- Gratuït: es poden fer servir lliurement sense pagar.
- De prova: són programes que permeten ser provats durant un període de forma gratuïta, però que si volem fer-los servir de forma perdurable cal pagar.

* El programari de codi obert o lliure. Programes que permeten estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo a les nostre necessitats i difondre'n la teva versió.
El projecte Mozilla i l'OpenOffice en són dos exemples.

Cal diferenciar entre lliure i gratuit, doncs una cosa no implica l'altre. La gratuitat dels programes és el que determina la cultura lliure, i actualment són moltes les plataformes i webs que posen al nostre abast programari gratuit (lliure o no). Dos exemples són Softcatala i Creative Commons. Amb això s'evita la pirateria.

Hi ha un munt de fonts d'informació, adjunto aquelles que m'han estat més útils per a parlar d'aquest tema:
MUD  Programari lliure: idees i conceptes de l'edu365
Manual del Programari Lliure editat pel Comissionat per a la Societat de la Informació de l'Ajuntament de Rubí.
Viquipèdia

PREZI

I una nova eina que coneixem a classe, avui li ha tocat el torn al PREZI. El Prezi és una aplicació que ens permet fer presentacions de forma online. A diferencia d'altres aplicacions amb aquesta finalitat, Prezi no és un seguit de diapositivas, sinó un gran llenç on un zoom dirigeix l'atenció a aquella part de la informació que interessa en cada moment.

És interessant veure la definició col·laborativa que els usuaris en fan a la Wikipedia.

A continuació us deixo l'activitat proposada, un Prezi que explica que és el Prezi a través d'una metàfora visual:





És molt fàcil accedir a l'aplicació, només cal registrar-se i totes les teves presentacions es guardaran online. Si voleu més informació o aprendre a utilitzar-la, la pròpia pàgina té un apartat amb diferents Prezis que, a diferents nivells, ens donen un cop de mà. Doneu-hi un cop d'ull!

Google Docs


Una de les noves aplicacions que hem conegut a GTIC ha estat el Google Docs, una eina molt útil en la realització de treballs en grup. Google Docs et permet crear, compartir i editar documents online de forma senzilla.

D'aquesta manera és possible realitzar un treball escrit, un presentació o un full de càlcul entre diversos integrants del grup sense necessitat d'estar davant d'un mateix ordinador físic, cadascú des de casa seva i alhora poden anar creant i modificant el document.

Si cliqueu el logo anireu directament a la pàgina de Google Docs on hi     podeu trobar les explicacions més detallades de que és i com funciona aquesta aplicació.

martes, 11 de enero de 2011

BLOC vs WIKI

Tot i que poden assemblar-se i hi hagi qui els confongui, aquestes dues aplicacions són diferents i cadascuna presenta unes característiques que les fan úniques. A grans trets els Blocs sorgeixen com a diaris de bitàcola, és a dir, una espècie de diari personal, on l'autor hi va fent entrades, ordenades per data i on els lectors hi poden deixar comentaris. Per tant és quelcom personal i on s'hi crea una comunicació. Per altra banda, les Wikis són llocs webs col·laboratius, on tots els usuaris poden crear, modificar, enllaçar o esborrar el contingut de la web (informació extreta de la Viquipèdia).

A continuació us recomano dos videos de Common Craft que defineixen una mica cadascuna d'aquestes aplicacions, els Blocs i les Wikis.

A més a més trobo molt interessant aquesta comparativa que he trobat a Slideshare de Tíscar.com, una web molt interessant sobre comunicació i educació:

Presentacions - PWP

Al llarg de la meva vida com a estudiant he fet servir un munt de vegades el Power Point, una eina de Microsoft Office que ens permet realitzar presentacions que serveixen de suport i/o recolzament a les nostres exposicions orals. A la E.S.O ja en vam preparar alguna, al Batxillerat més i sobretot va ser l'estrella en la defensa del meu Treball de Recerca. Quan vaig arribar a la facultat ja n'havia fet tantes que creia que ja ho sabia tot, però a la assignatura de "Noves Tecnologies" vam treballar aquesta aplicació com a eina docent. Aquí va ser quan en vaig treure verdaderament el suc del programa i on vaig aprendre a fer-lo servir més ampliament.

Novament sóc a la facultat, torno a començar una nova carrera, i de nou em topo amb les "Noves Tecnologies", ara l'anomenen "Gestió de l'Informació i les TIC". I aquí torna apareixer el PWP, i 8 anys més tard... segueix sent el mateix en esencia.

I l'hem tornat a utilitzar en varies exposicions orals. Més enrere podreu trobar el "qui ets tu?" de COED on em vaig ajudar d'un PWP per reforçar la meva descripció, també a la presentació del treball de territori i, suposo, un llarg etcètera que encara està per vindre.

A continuació us deixo l'adreça del bloc de l'assignatura on hi ha una entra sobre els usos educatius de les presentacions de Power Point :
http://gestioinformacio.blogspot.com/search/label/powerpoint

Tmabé em sembla interessant parlar d'una pàgina web on "s'ofereix" un curs per aprendre a utilitzar aquesta eina. Aquesta pàgina s'anomena "AulaClic" i ofereix a més a més altres "cursos" de com utilitzar diferents eines i programes informatics.

JClic - Crea les teves propies activitats

L'últim programa que em vist ha estat el JClic. Aquest és un programa que ens permet crear nosaltres mateixos activitats per a que els nens realitzin, com per exemple: trenca-closques, associacions simples o complexes, jocs de memòria, de lògics, per avaluar assimilació de conceptes, sopa de lletres, mots encreuats,...

Podeu cercar més informació del que és, per a que serveix i com funciona a la Zona Clic.

A continuació podeu veure les activitats que he realitzat a partir de la proposta que ens va fer el Jordi.



Mapes Conceptuals

De nou ens dirigim al bloc de l'assignatura. Aquest cop l'activitat que ens proposen al bloc "Gestió de la Informació i les TIC" és sobre mapes conceptuals.
Ens presenten doncs un nou programa, el CMapTools. Es tracta d'un programa gratuit i especific per a la creació de mapes conceptuals. Tot i que els podem crear a qualsevol editor gràfic, un programa específic fa d'aquesta tasca quelcom més fàcil i eficaç.
El mapa que havíem de crear era sobre un text que parlava del dinar de Nadal en família, de les relacions i les accions que succeeixen en aquest dia, i el resultat de la meva interpretació és aquest:



Per tant, un mapa conceptual no és més que una eina per a la ordenació de conceptes de forma clara i entenedora. És una mena de resum en forma d'esquema.

M'agradaria assenyalar que l'activitat es tractava de penjar el mapa conceptual a la xarxa, generar una adreça pública i fer-ne l'enllaç. He trobat diversos tutorials que indicaven com fer-ho, però m'ha donat diferents errors i finalment ho he penjat com a imatge jpg. De totes maneres, deixo aquí un d'aquests tutorials com a recurs per a futures consultes:

Publicar Un Mapa en Ihmc

Diagrames de Flux

Durant la primera setmana de Novembre no hi va haver classe i a GTIC ens van posar feina. Haviem de mirar-nos l'activitat proposada al bloc de l'assignatura "Gestió de la Informació i les TIC".

En aquesta entrada del bloc s'ens presentaba una nova eina, el Gliffy, i s'ens proposava una activitat. De forma autodidacta havíem d'experimentar amb les possibilitats de l'aplicació i realitzar un fluxograma que representes l'acció de creuar un carrer on hi ha un semàfor. El resultat és el següent diagrama de flux:

La veritat és què és una eina força senzilla i permet representar de forma escrita qualsevol acció. És doncs una eina útil per a utilitzar amb els alumnes.

Editem un vídeo

Un altre programa que em après a utilitzar a les classes de GTIC ha estat el Windows Live Movie Maker, un programa senzill per a l'edició de vídeos creat per Microsoft.

Un cop realitzada l'edició del vídeo cal penjar-lo al YouTube per tal de poder publicar-lo al nostre bloc. Si ens registrem a YouTube podrem penjar vídeos a la xarxa de forma gratuïta.

La pràctica a realitzar amb aquest programa consisteix en seleccionar diferents fragments d'un vídeo que dura set minuts i aconseguir-ne un de durada un minut. No només cal retallar-ne els fragments sinó que s'hi han d'afegir transicions, efectes, una entrada, uns crèdits i una música que unifiqui el so del vídeo. Aquesta música ha estat extreta de Jamendo, una plataforma musical d'on podem descarregar música gratuïta i legalment. El resultat de la tasca és el següent:



Buscant per la xarxa he trobat una presentació interessant que explica què és, per a què serveix i com utilitzar el Windows Live Movie Maker. Aquí us la deixo:

Tractament d'imatges

A classe em parlat de les imatges, de les seves característiques i de com podem treballar amb elles, tractant-les i modificant-les per obtenir allò que desitgem o necessitem. Com a introducció em llegit la informació sobre el tema que hi ha al bloc de la assignatura "Gestió de la Informació i TIC".

A partir d'aquí em presentat el GIMP  com a programa de tractament d'imatges.
Per a coneixèr-lo i practicar una mica em realitzat tres exercicis amb una mateixa fotografia. Aquesta és l'original:


El primer exercici consistia en RETALLAR, és a dir seleccionar i separar una part de la imatge total. Per a realitzar aquesta tasca hi ha varies opcions, però jo he utilitzat l'eina del cúter. El resultat ha estat el següent:

 La següent tasca a fer és ESCALAR, una tasca força fàcil. Només cal anar a la barra d'eines, seleccionar la pestanya d'imatge i clicar a l'opció "escalar imatge". Un cop oberta l'eina només caldrà indicar els píxels que volem per a la nova imatge. El resultat d'escalar la meva imatge:



I com a última tasca la de RETOCAR. Val a dir que aquesta és potser la més costosa de les tres, si més no, la més entretinguda. Hi a diferents eines per a poder retocar una imatge. Jo he fet servir la "ploma" en mode diseny. Amb aquesta he vas seleccionant l'objecte a eliminar, en aquest cas el comandament. Un cop està seleccionat per tots els punts, fem selecció-eliminar i ens queda en blanc la part on hi havia l'objecte eliminat. I ara, amb l'eina de clonar, anem seleccionant les parts que necessitem de la fotografia per omplir el buit del objecte extret. El resultat d'aquesta tasca ha estat el següent:


Tot i aquesta petita introducció pràctica al món del tractament d'imatges, la mateixa pàgina del GIMP ofereix una sèrie de  tutorials que t'ensenyen a realitzar les diferents tasques que s'hi poden realitzar amb les imatges.