martes, 28 de septiembre de 2010

La Panera dels Tresors

A l'assignatura d'Educació Visual i Plàstica vàrem veure un vídeo sobre una experiència/joc duta a terme amb nens d'entre 6 i 12 mesos.
En aquesta etapa els nens EXPLOREN allò que els envolta a partir dels cinc sentits i el pensament, i és a partir d'aquesta exploració que el nen desenvolupa la totalitat de la seva persona.
A la Panera dels Tresors hi tenen cabuda tota mena d'objectes de la vida quotidiana, del món natural o no, que aportin diferents materials, textures, pesos, colors, sorolls... El secret està en oferir una gama el més amplia possible per donar opcions a tots els sentits.Es col·loquen en un cistell pla i estable, i aquest en un espai tou i llis per a col·locar-hi els nens.
A través de la BOCA, els ULLS i les MANS el nadó explora i descobreix moltes característiques de cada objecte. Aquests objectes desperten la seva CURIOSITAT, una curiositat sense límits. Això parteix del fet que les joguines que tenen al seu abast tenen totes unes característiques molt semblants i això merma la seva capacitat perceptiva. Els objectes d'aquesta panera els ofereixen accions, sensacions i experiències perceptives que habitualment no viuen.
Aquesta riquesa d'estímuls és important. Aquelles capacitats col·locades al cervell durant la gestació només es desenvolupen si hi ha prou ESTÍMULS des de l'entorn. El primer any de vida és fonamental per al desenvolupament del cervell i aquest desenvolupament està determinat pel que el nadó faci, per la seva propia acció. Per tant les EXPERIÈNCIES contribueixen a aquest desenvolupament, però a part de la quantitat d'experiències, el realment important és la QUALITAT d'aquestes experiències.
A aquestes edats la IMITACIÓ és una font d'aprenentatge i la presencia d'altres companys estimula. Gaudeixen d'aquesta companyia, són individus similars, i això crea una esfera de complicitat

Us deixo un enllaç on podeu observar una experiència similar.

http://www.youtube.com/watch?v=_aavCuKmMvc&NR=1&feature=fvwp

miércoles, 22 de septiembre de 2010

Diari: 22.09.10

Estimat diari, ahir vaig arribar molt tard i molt cansada, però tenia ganes d'escriure't i explicar-te com em va anar ahir a la facultat. Vam fer la primera classe pràctica de plàstica, la famosa "rajola de textures" i m'ho vaig passar genial. Em va encantar l'experiència! i a més a més vaig sortir molt contenta del meu resultat. També vaig gaudir molt ajudant l'Arnau, veien el seu projecte, entenen-lo i fent-li les fotos del procés. Va ser una gran sessió! tinc ganes de repetir!!!!!
La resta de la tarda també va anar ve, primer dia de Seminari i la veritat crec que seran unes hores molt profitoses! en petit grup es pot parlar molt bé...
Bé estimat, aviat espero poder-te explicar més coses que m'hagin passat, esperem que bones. O poder necessitaré desfogar-me. De totes maneres: fins aviat!
Anna

lunes, 20 de septiembre de 2010

Els Blocs

Frase del llibre " Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents":


 "els blogs, com altres recursos educatius basats en Internet, no suposen per si mateixos un canvi educatiu ni una millora de la qualitat de l'educació. La seva contribució en aquest terreny dependrà de quines siguin les metes educatives proposades i com s'adeqüin aquests recursos a aquestes metes.Tot un repte i una experiència apassionant".

És una frase que he continuat pensant al llarg del llibre i que penso és la base i la clau per a una bona utilització d'aquesta eina. 

La Historia de l'ordinador

Edu3.cat






El primers ordinadors eren tan sols màquines per a fer càlculs, amb el temps han esdevinguts màquines per a comunicar-nos.

Un científic nord-americà, Bush, va proposar un nou model per tal de millorar la comunicació científica. Aquest partia de la premissa que l'ordinador calia que operes com la ment humana, és a dir, per associació d'idees. Però era complicat i costos i no va arribar a fer-se realitat.

Un altre nord-americà, Ted Nelson, va pensar en un nou projecte anomenat Xanadoo. Aquest nou sistema era similar al Internet actual, però 30 anys abans. A partir de Xanadoo van aparèixer dos nous conceptes:  l'hipertext i l'hipermèdia. Aquest últim és la combinació de text, sons, imatge i animació, és a dir una xarxa, que al mateix temps pot estar connectada a d'altres xarxes. Aquest projectes tampoc es va fer realitat, hi havia moltes idees però faltava la tecnologia.
Aviat apareixen els programes interactius en CD-Rom, principalment amb propòsits educatius, però els que van tenir més impacte van ser els videojocs. Aquest aprofiten les millors qualitats de la interactivitat: visualitat, sonoritat, moviment, acció, reflexió i participació.

Però amb un CD-Rom la interacció és entre la persona i el programa. Amb la aparició d'Internet les possibilitats es multipliquen. A partir d'ara a part de les funcions educatives i lúdiques, la xarxa Internet permet desenvolupar funcions socials i comercials.
La clau de tot això és doncs la Interfície: el conjunt de grafismes i opcions que fan possible el diàleg entre la persona i l'ordinador.




domingo, 19 de septiembre de 2010

PRESENTACIÓ

Hola! Primer de tot presentar-me. Sóc l'Anna Serrador, tinc 26 anys i sóc de Barcelona. 
El meu camí com a educadora va començar molt aviat, ja amb quatre anys deia que volia ser mestra, i ho he aconseguit. Des de llavors he estat com a educadora en el lleure durant molts anys (he estat Monitora i Directora de casals i esplais), i més tard "educant" o ensenyant a nadar des de nadons fins a adults, fent de l'exercici una teràpia per a nens amb problemes, malalts, recuperació d'accidents, de vessaments cerebrals...
Després d'unes quantes voltes per la vida i d'un munt d'aprenentatges a la motxilla, fa dos anys vaig acabar Magisteri d'Educació Física i vaig començar el meu camí en l'educació formal, un món fascinant que em té absorbida i captivada. I en una d'aquestes voltes vaig aterrar en una suplència de tutora de P4 on hi vaig ser dos trimestres sencers. Va ser després d'aquesta experiència que vaig decidir fer el Grau d'Educació Infantil, nous aprenentatges, noves portes que se m'obren, noves etapes per descobrir i  per gaudir. Crec que aquest nou pas és un dels que faig amb més seguretat i amb més il·lusió de tots els que he anat fent al llarg del camí.

I ara que ja sabeu una mica més de mi vull presentar el meu Bloc, allò que vull que sigui.
Aquest Bloc marca l'inici d'una nova etapa, un etapa que té lloc a Blanquerna. Com a Bloc de l'estudiant recollirà les evidencies d'un aprenentatge diari, però també hi haurà un apartat de reflexió sobre el que he viscut o après, i els canvis que això pugui generar en la meva visió de les coses. No vull marcar una periodicitat fixa en les meves entrades. Hi haurà dies que necessitaré entra-hi un munt de vegades, i en altres moments passaran dos o tres dies fins a la nova entrada. Tot i això, un cop a la setmana si més no hi haurà una entrada, uns apunts, una nova pàgina que compartir o una reflexió.
Si és cert que jo ja sóc mestra, però cada dia és aprenentatge, mai deixem de creixer i enriquir-nos, i espero de Blanquerna no ser simplement mestra, sinó una BONA MESTRA.